Binnen 6 maanden duidelijkheid over statuut van cipiers

Het kabinet van Justitie zet zich in om binnen een termijn van ten hoogste zes maanden een "nauwkeurige tekst" te verschaffen over het statuut van cipiers.

Belga

Dat maakte Justitie donderdag bekend na afloop van een "zeer positieve" vergadering met een delegatie van het personeel van de gevangenis van Itter, waar al sinds dinsdagochtend wordt gestaakt.

Mensen van op het terrein zullen betrokken worden bij het uitwerken van de tekst. Ook de vakbonden bestempelden de ontmoeting als "positief". Zij hebben namelijk "verduidelijkingen en uitleg gekregen over onduidelijke punten". Ze zullen de resultaten van het onderhoud voorleggen op een algemene vergadering van het personeel van de gevangenis van Itter, vrijdag om 13 uur.

De onderhandelingen gingen niet alleen over het statuut, maar ook over juridische bijstand en opleiding van cipiers. Dat zijn twee andere belangrijke punten uit het ontwerp-akkoord dat op 22 december 2004 werd ondertekend.

Donderdagochtend heeft het gevangenispersoneel zich op algemene vergaderingen uitgesproken voor een verlenging van de stakingsactie. De staking startte dinsdag in de gevangenis van Itter en breidde zich uit naar andere gevangenissen in België.

Nu in het nieuws