Staking gevangenissen loopt verder

De algemene vergaderingen van het gevangenispersoneel hebben zich uitgesproken voor een voortzetting van de staking op donderdag. Maar het personeel van de gevangenissen van Hasselt en Tongeren hervatte donderdagnamiddag omstreeks 14 uur het werk.

Belga

De Limburgse cipiers hadden gisteren een 24-urenstaking aangevat om hun collega's in Itter te steunen. Maar om de overbrenging van de gedetineerden van de oude strafinrichting van Tongeren naar de nieuwe gevangenis van Hasselt zaterdag niet in het gedrang te brengen, wordt de actie, voorlopig althans, opgeschort.

De algemene vergaderingen van het gevangenispersoneel hebben zich uitgesproken voor een voortzetting van de staking op donderdag. Dat heeft Gaston Merkelbach, van de Christelijke Centrale van de Openbare Diensten (CCOD), bekendgemaakt.

Een delegatie van vijftien personeelsleden van de gevangenis van Itter is normaal gezien donderdagochtend ontvangen op het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx. De stakingsactie, waaraan nu al verscheidene gevangenissen over heel België deelnemen, begon afgelopen dinsdagochtend in de gevangenis van Itter. Momenteel wordt er gestaakt in de gevangenissen van Andenne, Oudenaarde, Vorst, Gent, Hoei, Lantin, Marneffe, Bergen, Namen, Nijvel, Paifve, Saint-Hubert, Sint-Gillis, Doornik, Turnhout, Leuven-Centraal en Leuven-Hulp.

De staking brak uit nadat de Raad van State de maatregelen verbrak, die eerder werden getroffen na de gevangenisopstand van 18 maart. De advocaat die de maatregelen voor de Raad van State had aangevochten, sprak over een "klimaat van terreur" in de gevangenis en de cipiers betreuren dat een krachtige reactie van de hiërarchie hierop uitbleef.

De gevangenisbewakers van Itter vragen onder meer een herziening van hun statuut, meer opleiding en excuses van de advocaat die aan de oorsprong ligt van de onrust.

Nu in het nieuws