Paasmis in Sint-Pietersbasiliek zonder zegen van paus

In de Sint-Pietersbasiliek is de Paasmis gevierd in afwezigheid van de paus. Die verscheen op de middag aan het venster van zijn bureau, maar slaagde er niet in de urbi et orbi-zegen uit te spreken, en dat voor het eerst in zijn pontificaat.

Belga

Het is de eerste maal dat de paus niet zelf de Paasmis opdraagt. Angelo Sodano, de nummer twee van het Vaticaan, kwijtte zich van de taak.

Op het Sint-Pietersplein wachtten tienduizenden gelovigen de paus op, in de miezerregen. De paus verscheen daarop wel aan het venster, maar heeft de woorden van de Paaszegen niet kunnen uitspreken. Nadat een tekst werd voorgelezen door kardinaal Angelo Sodano, werd de paus een microfoon aangereikt. Hij poogde maar slaagde er niet in de urbi et orbi-woorden uit te spreken.

Na een klein kwartier werd de rolstoel van de paus weggerold en gingen de gordijnen van zijn vertrekken terug dicht. De gelovigen op het Sint-Pietersplein reageerden verschillend: sommigen bedrukt, weenden, anderen applaudiseerden.

De paus zei in zijn boodschap - voorgelezen door Sodano - dat de mensen hunkeren naar waarheid, vrijheid, gerechtigheid en vrede. Hij vroeg om vrede voor het Midden-Oosten en landen in Afrika en voor de hele mensheid, "die nog steeds wordt bedreigd door broedermoorden". De paus vroeg God allen "de kracht te geven om royaal solidariteit te betonen met de massa's die ook nu nog lijden onder en sterven door armoede en honger, gedecimeerd worden door fatale epidemieën of verwoest door enorme natuurrampen."

In de door Sodano geleide paasmis werd gevraagd om "nieuwe energie" voor de zieke paus en de hele katholieke Kerk.

Vastgoed

Jobs in de regio