Protest oppositie tegen uitstel vergadering over B-H-V

De Vlaamse oppositiepartijen in de Kamer hebben woensdag fel geprotesteerd tegen het uitstel van de vergadering van de commissie Binnenlandse Zaken over het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde.

Belga

De commissievergadering over B-H-V was om 14.15 uur gepland, maar ging niet door omdat de aangezochte Vlaamse grondwetsspecialisten hadden aangekondigd niet te komen opdagen. Om 16.30 uur kwam de commissie Binnenlandse Zaken echter bijeen om andere agendapunten af te handelen. Met name CD&V en Vlaams Belang fulmineerden daar tegen het uitstel.

CD&V-fractieleider Pieter De Crem wees erop dat de fractieleiders van VLD en sp.a niet aanwezig waren in de commissie. De Franstaligen betreurden dat de Vlaamse grondwetsspecialisten niet waren komen opdagen. Volgens François-Xavier de Donnéa (MR) durfden ze niet komen omdat de politieke druk van sommige partijen te groot is. "Er heerst in Vlaanderen intellectueel terrorisme", zo luidde het.

De Crem repliceerde dat de Vlaamse grondwetsspecialisten intellectueel onafhankelijk zijn en zich niet laten misbruiken door de meerderheid van socialisten en liberalen. VLD-kamerlid Willy Cortois zei dat het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde niet in de kamercommissie zal worden opgelost.

Na een uur van felle discussie bevestigde de commissie de agenda voor volgende week. Dan wordt een nieuw verslag verwacht van de ministers van Institutionele Hervormingen Johan Vande Lanotte en Didier Reynders over het verloop van hun gesprekken in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde.

Nu in het nieuws