Kuifje en Bobby toch op expo "Made in Belgium"

Kuifje en Bobby zijn sinds woensdagmorgen toch aanwezig op de expo "Made in Belgium", die in het Brusselse Dexia Art Center is opgezet in het kader van de overzichtstentoonstelling over 175 jaar België.

Belga

Expo-ontwerper René Schyns en Kuifje-verzamelaar Stéphane Steeman onthulden woensdagmorgen voor de pers een originele plaat van de allereerste blauwe schutbladen uit 1937 en een beeld van de beroemde reporter en zijn hond.

"Kuifje kon niet ontbreken! Duizend bommen en granaten!", staat er te lezen op het onderschrift bij de originele plaat in Chinese inkt van de allereerste blauwe schutbladen. Die dubbele schutbladen verschenen voor het eerst in de tweede uitgave van "De Blauwe Lotus" in 1937 en werden door Uitgeverij Casterman voor de laatste keer gedrukt in "De Zaak Zonnebloem" van 1956.

"Het is een van de mooiste stukken van Hergé", preciseerde Stéphane Steeman, die de plaat in 1991 tijdens een veiling in Parijs verwierf voor "Collections et Patrimoines". Op de blauwe schutbladen staan twee onuitgegeven tekeningen: Kuifje als eskimo en Bobby als eskimo. Het zijn twee schetsen voor het album "Kuifje in Alaska", dat echter nooit is uitgewerkt.

Een standbeeld van de wereldberoemde reporter en zijn hond "verwelkomt de bezoekers aan de ingang van de stripruimte op de vierde verdieping van het gebouw in de Schildknaapstraat 50 in Brussel", zegt René Schyns, tevens afgevaardigd bestuurder van "Collections et Patrimoines". Het beeld van de hand van kunstenaar Nat Neujean is een kopie van het origineel dat door Hergé op 1 oktober 1979 zelf werd ingehuldigd in het Wolvendaalpark in Ukkel. Het is aan de organisatoren van Made in Belgium uitgeleend door een verzamelaar.

Met de tentoonstelling van deze twee werken komt een eind aan de polemiek die de laatste weken in de media werd gevoerd. Uitgeverij Moulinsart, die de rechten van de erven Hergé beheert, en de organisatoren van de expo kwamen namelijk niet tot een vergelijk over elkaars visie hoe Kuifje in de tentoonstelling moest ingepast worden. De expo "Made in Belgium" is sinds een week open voor het publiek.

Nu in het nieuws