Bush draagt Wolfowitz voor als kandidaat Wereldbank

De Amerikaanse president George Bush zal onderminister van defensie Paul Wolfowitz voordragen als president van de Wereldbank. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag gezegd.

Belga

Wolfowitz moet per 1 juni de opvolger worden van James Wolfensohn, die begin dit jaar na tien jaar zijn vertrek aankondigde. De voorzitter van de Wereldbank is van oudsher een Amerikaan. De zusterinstelling van de Wereldbank, het Internationale Monetaire Fonds, wordt geleid door een Europeaan.

De Wereldbank werd in 1944 in Bretton Woods opgericht om de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog te helpen financieren. De Verenigde Staten zijn de grootste aandeelhouder. Voormalig PvdA-leider Ad Melkert bekleedt sinds eind 2002 een hoge functie bij de in Washington gevestigde bank.

Als president van de Wereldbank heeft Wolfensohn, een tot Amerikaan genaturaliseerde Australiër, zich ingezet voor het terugdringen van de armoede in ontwikkelingslanden en het effectiever inzetten van kredieten. Zijn beoogd opvolger Wolfowitz is al geruime tijd verbonden aan het Pentagon en geldt als een van de hardliners in de regering-Bush.

Een van de belangrijkste adviseurs van de Verenigde Naties op het gebied van armoedebestrijding, Jeffrey Sachs, heeft direct na de bekendmaking van de kandidatuur van Wolfowitz kritisch gereageerd. Volgens Sachs, directeur van het Earth Institute van de Colombia University, heeft Wolfowitz geen deskundigheid op het gebied van ontwikkelingsstrategieën en moet gezocht worden naar een kandidaat die daar meer feeling mee heeft. "Het is een aanstelling die invloed heeft op de levens van honderden miljoenen mensen in ontwikkelingslanden. Daar moet iemand voor gekozen worden die beschikt over de professionele kennis en leiderschapskwaliteiten die daarvoor vereist zijn", aldus Sachs in een toespraak tot de VN-ontwikkelingsorganisatie UNESCO.

Nu in het nieuws