Pinochet opende rekening in Londen met diplomatiek paspoort

De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet opende in 1996 in Londen een rekening bij het Britse filiaal van de Amerikaanse bank Riggs. Hij gebruikte daarbij zijn diplomatiek paspoort.

Belga

Dat heeft een Amerikaanse senaatscommissie dinsdag bekend gemaakt.

"Pinochet heeft in 1996 bij de Riggs Bank in Londen een rekening geopend", verklaarde een commissielid aan de pers. Verder maakte dat commissielid nog bekend dat de oud-dictator in de Verenigde Staten over 125 rekeningen en beleggingen beschikte voor minstens 13 miljoen dollar. De Democratische senator Carl Levin, covoorzitter van de subonderzoekscommissie, toonde aan de pers kopieën van drie verschillende valse paspoorten die door Pinochet gebruikt werden om zijn bankrekeningen te openen.

Voor zijn arrestatie in Londen op 17 oktober 1998, ging de ex-dictator (1973-1990) regelmatig naar de Britse hoofdstad op uitnodiging van een wapenfirma. Hij ontmoette er de voormalige Britse premier Margaret Thatcher.

Op de twee andere paspoorten gebruikt Pinochet een andere naam. Als Augusto Ugarte opende hij een rekening bij Riggs in Miami (Florida). De oud-dictator gebruikte de naam Jose Ramon Ugarte voor een rekening bij Citibank in New York.

Nu in het nieuws