Rechtbank Dendermonde geeft overvallers notaris strenge straffen

De twee mannen die in november 2004 op klaarlichte dag in Wetteren erenotaris Jacques Van Laeys (74) bij hem thuis met gebruik van geweld beroofden, zijn streng gestraft door de correctionele rechtbank van Dendermonde. De 31-jarige Patrick D. uit Wetteren kreeg woensdag vier jaar cel. De 42-jarige Abdelabi M. uit Wetteren werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Belga

Een derde handlangster, Virginie V.B. (Vanden Broeck) uit Laarne, moet drie jaar de cel in. De 33-jarige vrouw zorgde voor het wapen en de bivakmuts die tijdens de overval gebruikt werden.

Op 23 november 2004 belde Patrick D. op aansturen van Abdelabi M. bij notaris Jacques Van Laeys in de Jozef Buyssestraat in Wetteren aan. Hij maakte de bejaarde man wijs dat hij een enquête deed om binnen te geraken en kort daarna daagde M. op. Die duwde de notaris een pistool onder de neus. Daarna werd de oude man met de kolf van het pistool op het hoofd geslagen en gekneveld. Een halfuur lang doorzochten de overvallers de woning en maakten ze geld uit de kluis en een verzameling oude munten buit. Toen aan de voordeur gebeld werd, sloegen de twee op de vlucht via de achterdeur.

Een goed uur later werd D. al gevat. De spoorwegpolitie haalde hem van de trein richting Denderleeuw, nadat hij aan een postloket in het station van Wetteren een deel van de buit had willen verzilveren. Zo'n 850 euro zat verstopt in zijn onderbroek.

Bij confrontatie herkende Van Laeys D. als de man die bij hem had aangebeld. D. vertelde de speurders op zijn beurt dat ook M. en V.B. bij de overval betrokken waren. Zij bleven ontkennen.

D. vertelde de rechter dat hij in geldnood zat. "Ik was zwaar verslaafd aan heroïne en had constant geld nodig om drugs te kopen. Dat was de enige reden om mee te werken aan de overval. Toen ik merkte dat M. geweld gebruikte en een wapen had, ben ik meteen gevlucht."

Nu in het nieuws