Tot acht jaar cel voor drugsdealende familie

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft woensdag Saïd Z. veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en 250.000 euro boete. Hij was het kopstuk van een Belgisch-Marokkaanse familie die sinds 1995 een florerende drugshandel runde vanuit Borgerhout. De inkomsten uit die handel, een slordige 6,7 miljoen euro, werden door de rechtbank verbeurd verklaard.

Belga

Saïd Z. (25) importeerde tienduizenden xtc-pillen en kilo's cocaïne uit Nederland en schakelde zijn broers en vrienden in om de drugs hier verder te verkopen. Saïd huurde van zijn broer Mohamed een pand aan de Ketsstraat in Antwerpen waar grote hoeveelheden cocaïne en xtc werden opgeslagen.

Rida S. was de belangrijkste chauffeur van de familie. Hij ging geldsommen ophalen en vervoerde drugs naar onder meer grote afnemers in Charleroi en Bergen. Per rit kreeg hij tot 250 euro betaald.

Ook Saïds ouders droegen hun steentje bij aan de illegale activiteiten van hun zoon. Ahmad Z. en Mimount C. gaven hun zonen waardevolle tips om uit handen van de politie te blijven. De inkomsten uit de drugshandel wasten ze wit door ze op een rekening in Marokko te storten.

De rechtbank veroordeelde vader Ahmad en moeder Mimount tot respectievelijk gevangenisstraffen van 3 jaar en 12 maanden, beide met uitstel, en boetes tot 10.000 euro. Mohamed Z. en Rida S. kregen drie jaar cel, waarvan 18 maanden effectief. Zes anderen kregen celstraffen tot drie jaar effectief en werkstraffen tot 180 uur. Eén beklaagde werd vrijgesproken.

De rechtbank verklaarde naast een vermogensvoordeel van 6,7 miljoen euro, ook het pand in Ketsstraat en zes auto's verbeurd.

Nu in het nieuws