Aquatopia investeert 2 miljoen euro in uitbreiding

Aquatopia, het aquariumcomplex onder het Antwerpse Koningin Astridplein, gaat 2 miljoen euro investeren. Om het complex te vergroten en de decors speelser en interactiever te maken, sluit Aquatopia van 11 april tot 15 juni. Enkele vissen gaan logeren in scholen.

jforier

Het gehoopte half miljoen bezoekers haalde Aquatopia niet, maar met 250.000 fans deed het aquariumcomplex het in zijn eerste jaar behoorlijk. ”Het kan zeker beter”, zegt operations manager Christel Cabanier. ”Daarom investeren we nu ongeveer 2 miljoen euro om in een tweede fase het aquariumcomplex nog educatiever, speelser en interactiever te maken. Voor de bezoekers zal de onderwaterbelevenis veel groter zijn.”

Anderhalf jaar geleden opende Aquatopia de deuren. Toen werd zo’n 10 miljoen euro geïnvesteerd. ”Al vanaf het begin waren er plannen voor fase 2. Nu worden ze ook uitgevoerd”, vertelt Cabanier. ”Niet alleen krijgen we er een nieuwe zone van zo’n 300 vierkante meter bij, maar ook de betrokkenheid van de bezoekers wordt sterker. In het nieuwe Aquatopia lijken de aquaria zowat uit hun voegen te barsten. De biotopen van de vissen lopen uit in het decor rond de aquaria. In de mangrove bijvoorbeeld vormen de wortels van de bomen een kruiptunnel voor de kinderen.”

Tijdens de sluiting van Aquatopia blijven de meeste vissen in hun vertrouwde aquaria. ”Dat is minder erg voor de dieren dan ze eerst te moeten vangen om ze dan te vervoeren en vervolgens in een vreemd aquarium te zetten”, zegt curator Philippe Youck. ”We kijken erop toe dat de arbeiders de vissen zo weinig mogelijk hinderen.” Toch mogen een aantal vissen tijdens de sluiting van Aquatopia elders logeren. Aquatopia is daarvoor op zoek naar tien klassen die peter of meter van een aquarium willen worden. Onder hun hoede worden de vissen tot in juni opgevangen. De bedoeling is dat een Aquatopia-aquarist de scholen geregeld bezoekt en de kinderen vertelt over de leefwereld van de vissen, hun eetgewoonten en verzorging. Bij de heropening op 15 juni worden de vissen feestelijk thuisgebracht.

Nu in het nieuws