Friese zwervers bij kou per taxi naar nachtopvang

Twee zwervers uit Sneek, in de Nederlandse provincie Friesland, worden dagelijks met de taxi naar Leeuwarden gebracht om daar bij vorst de nacht in de noodopvang te kunnen doorbrengen. Sneek heeft zelf geen noodopvang voor koude nachten en betaalt daarom de taxi voor de zwervers. "Dus die twee zijn hartstikke tevreden", aldus André Hugen van de dagopvang voor zwervers in Sneek.

Sneek wilde er eind 2004 zeker van zijn dat de tien tot vijftien zwervers in de stad bij nachtvorst een dak boven hun hoofd zouden hebben. "Leeuwarden heeft al een dergelijke noodvoorziening en dan gaan we niet zelf amateuren. Bovendien is het vervoer met de taxi goedkoper dan zelf een opvang openen", aldus een zegsman van de gemeente Sneek.

In Leeuwarden wordt per nacht bekeken of de noodopvang opengaat. Is dat het geval, dan belt de noodopvang in Leeuwarden naar Hugen in Sneek. Die hangt dan aanplakbiljetten op bij de dagopvang in Sneek. Zo weten de zwervers dat er om 17.15 uur een taxi klaarstaat. Nadat de zwervers de nacht in Leeuwarden hebben doorgebracht, worden ze de volgende ochtend om 09.00 uur weer naar Sneek gebracht. De gemeente Leeuwarden vindt het opvangen van de Sneker zwervers dan ook geen probleem. "Wij hebben als kerngemeente in Friesland verplichtingen en zolang de zwervers 's ochtends weer teruggaan is het prima", aldus een woordvoerder.

Het is onduidelijk waar andere zwervers in Sneek de koude nachten doorbrengen. "Ze hebben waarschijnlijk hun eigen plekje", aldus Hugen. Een ritje per taxi van Sneek naar Leeuwarden kost 55 euro, aldus een zegsman van vervoersbedrijf Arriva.

Nu in het nieuws