Voortvluchtige ex-topman Daewoo werkt als adviseur voor Frans bedrijf

Print
Kim Woo-Choong, de voortvluchtige ex-topman van de Zuid-Koreaanse groep Daewoo, werkt al 18 maanden als adviseur voor het Franse transportbedrijf Lohr. Dat liet de CEO van Lohr maandag weten. Tegen Kim bestaat al sinds 2001 een internationaal aanhoudingsbevel.
"De heer Kim heeft een adviescontract met ons, hij helpt ons bij de zoektocht naar een Zuid-Koreaanse industriële partner en hij wordt daarvoor normaal vergoed," verklaarde Robert Lohr, stichter en CEO van de groep Lohr, wereldleider in de productie van aanhangwagens.

Dankzij de medewerking van Kim heeft de groep contacten kunnen leggen met verschillende Zuid-Koreaanse industriële partners, met als doel een partnership aan te gaan voor de assemblage van trams. Lohr vertelde dat hij Kim de voorbije jaren verschillende keren ontmoette, zowel in Frankrijk als in andere Europese landen, zonder dat hij wist dat Kim internationaal gezocht werd. Volgens Lohr reist Kim "vrij vaak naar Zuid-Korea".

Na het faillissement van de Daewoo-groep aan het eind van de jaren '90, vaardigde het Zuid-Koreaanse gerecht via Interpol een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Kim. Hij wordt ervan beschuldigd miljoenen dollars te hebben verduisterd. Bovendien heeft hij één van de grootste internationale fraudes georganiseerd door het Daewoo-conglomeraat te overwaarderen.
In 2001 werden al zeven Daewoo-topmensen veroordeeld voor deze fraude. De straffen liepen op tot zeven jaar gevangenis. 
Toen Daewoo in juli 1999 failliet verklaard werd, bleek de schuld van de groep op te lopen tot 80 miljard dollar (60,6 miljard euro). Kim verdween in 2000.
Nu in het nieuws