Drie islamieten aangehouden tijdens actie tegen internetsites

Print
In Zwitserland zijn drie islamieten in hechtenis geplaatst na een actie tegen internetsites die beelden verspreiden van gijzelaars die geëxecuteerd worden of die tonen hoe explosieven gemaakt worden. De websites dienden ook als communicatiemiddel tussen extremistische groeperingen, liet de Zwitserse regering vrijdag weten.
In totaal werden vijf personen opgepakt tijdens acties die na een onderzoek van enkele maanden op 22 februari plaatsvonden in de kantons Freiburg en Bern. Drie van hen werden in voorlopige hechtenis geplaatst, meldde het parket.
De drie verdachten worden vervolgd voor het "aanzetten tot misdaad of tot geweld en voor steun aan een criminele en terroristische organisatie". Ze zijn van Belgische en Tunesische afkomst, maar verbleven legaal in Zwitserland.

De internetsites werden beheerd door minstens een van de aangehouden personen. Op de site stonden "talrijke video's die terechtstellingen van gijzelaars en verminkingen van mensen toonden". Op de website waren ook gedetailleerde handleidingen te vinden over de constructie van een bom, het plegen van aanslagen en het gijzelen van mensen.
In september vorig jaar hebben de autoriteiten de site www.islamic-minbar.com opgedoekt. Op die site stonden bedreigingen tegen verschillende Europese landen en berichten over de Franse gijzelaars Georges Malbrunot en Christian Chesnot, die in Irak werden ontvoerd.
Ondertussen is er al een nieuwe gelijkaardige site opgericht in het buitenland. Bern heeft internationale gerechtelijke hulp gevraagd om de site te sluiten.
MEEST RECENT