Belg neemt leiding NAVO-defensiecollege op zich

Print
De Belgische luitenant-generaal Marc Vankeirsbilck is vrijdag in Rome ingehuldigd als commandant van het NAVO-defensiecollege. Dat is een multinationale academie waar toekomstige topfunctionarissen van de alliantie worden opgeleid en vervolmaakt. Minister van Defensie André Flahaut woonde de inhuldigingsceremonie bij.
De 53-jarige Vankeirsbilck, ingenieur en piloot, wil de komende drie jaar hetzelfde pad bewandelen als zijn voorganger, de Franse generaal Jean-Paul Raffenne. De NAVO is de laatste jaren de weg van de transformatie ingeslagen. Het is zaak hoge officieren en diplomaten daarop voor te bereiden en de nodige vaardigheden bij te brengen. Daarnaast moet het defensiecollege volgens Vankeirsbilck inspelen op de steeds sneller veranderende strategische omgeving.

Het college ontvangt elk jaar zo'n 500 vertegenwoordigers uit NAVO-lidstaten en landen waarmee de alliantie een partnerschap onderhoudt. Zij krijgen een cursus van zes maanden over veiligheidskwesties die hoog op de NAVO-agenda staan. Tijdens dat halfjaar staan ook studiereizen naar de NAVO-lidstaten en internationale instellingen als de EU en de VN op het programma.
Vankeirsbilck onderstreepte vrijdag het open karakter van het defensiecollege. In de geest van het consensusprincipe dat de NAVO er op nahoudt, wordt er geluisterd naar elkeens standpunt. Verdraagzaamheid en aanvaarding worden hoog in het vaandel gevoerd.

Vankeirsbilck is de derde Belg die aan het hoofd komt te staan van het NAVO-defensiecollege. De generaals Harteon (1959-1961) en Everaert (1987-1990) gingen hem voor. Vankeirsbilck kan een mooie carrière voorleggen. Hij was militair adviseur voor de Belgische ambassadeur op de NAVO en kabinetschef van minister Flahaut. Tot voor kort had hij de leiding over het directoraat-generaal Vorming van het ministerie van Defensie.
MEEST RECENT