Personeel Merksplas houdt prikactie tegen uitlatingen ex-vrijwilliger

Print
Het personeel van de strafinrichting in Merksplas heeft vrijdag enkele uren een prikactie gehouden als reactie op uitlating van een ex-vrijwilliger van het Justitieel Welzijnswerk Turnhout over zogenaamde wantoestanden in de strafinrichting. De directie steunde de actie.
De vrijwilliger was vroeger verbonden met Justitieel Welzijnswerk Turnhout, maar de samenwerking was sinds enkele dagen stopgezet. In het VRT-radioprogramma 'De Wandelgangen' en op het journaal van Eén donderdagavond uitte de man kritiek op de manier waarop geïnterneerden behandeld zouden worden in Merksplas. Hij beweerde dat de mensen platgespoten werden en in hun eigen uitwerpselen moesten liggen. "Die uitspraken zijn niet aanvaardbaar", zegt directeur Johan Vercruysse die de actie van het personeel steunt.

"We weten ook dat dit gebouw niet meer voldoet aan de moderne noden van de psychiatrie. We zijn al jaren vragende partij om de strafinrichting op te knappen; het gebouw dateert van 1823. De man heeft echter uitspraken gedaan over afdelingen in de strafinrichting waar hij nooit kwam. Ons personeel doet al het mogelijke om de mensen toch een goede begeleiding te geven. Deze uitspraken waren de druppel die de emmer heeft doen overlopen. In onze strafinrichting is dag in dag uit personeel aanwezig, zowel medisch als psychosociaal als bewakingspersoneel om de opsluiting en verzorging zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Met deze prikactie wil het personeel een extra signaal geven."

Sinds 12 uur draait de gevangenis op zondagsregime. De gedetineerden moesten niet werken en er werd een alternatief programma voorzien. De avondploeg gaat gewoon terug aan het werk.
Ook bij Justitieel Welzijnswerk Turnhout distantieert men zich van de uitspraken van de vrijwilliger.
MEEST RECENT