Toneelgezelschap aan Falconrui kijkt uit naar bouwplannen

Print
De buurt aan het Falconplein krijgt over enkele jaren een nieuw uiterlijk. Theatergroep Antwerps Amusement in het bedreigde Zeemanshuis bekijkt de hele zaak optimistisch, maar er heerst ook onzekerheid.
Het theater in het Zeemanshuis bestaat al 22 jaar. Met gemiddeld 15.000 bezoekers per productie vervult het een belangrijke sociale functie. Nu het Zeemanshuis wordt afgebroken, gaat de hele theaterploeg een onzekere toekomst tegemoet. Het enige dat we weten, is dat er ruimte voor een nieuwe theaterruimte is voorzien. Bezieler Alex Van Haecke heeft gemengde gevoelens. ”Voor ons zijn de plannen in orde, als er een deftig gebouw voor in de plaats komt. Op vlak van akoestiek en accommodatie is dat allemaal niet zo simpel. Maar we hebben geluk, want Nederlanders ontwerpen alles. Zij hebben ervaring met theatergebouwen.” Het publiek is in ieder geval ongerust, want de telefoon staat niet stil.
”De mensen willen weten wat er gaat gebeuren. Het probleem is dat we eigenlijk niets weten. Volgend seizoen is volledig gepland, maar daarna? Dat weten we nog niet. Dat komt door het gebrek aan informatie. De stad communiceert slecht en ik heb de indruk dat ons theater genegeerd wordt. Volgens mij weten sommige politici niet eens dat we bestaan. Ik word ook nooit uitgenodigd op een buurtvergadering. Geen probleem hoor, ik geef mezelf wel een invitatie”, lacht de acteur-regisseur.

Wat is volgens Van Haecke de ideale oplossing? ”Dat de stad ons een hele tijd op voorhand zegt wanneer het nieuwe gebouw klaar is. Dan kunnen wij tot mei in het Zeemanshuis blijven om in het ‘dode’ seizoen rustig te verhuizen. Dàt zou perfect zijn.” Aan een doemscenario wil hij niet denken. ”Dat er helemaal geen gebouw zou komen, kan het einde betekenen van ons gezelschap. We kunnen natuurlijk zalen ‘lenen’ in het Fakkeltheater. Maar dat is maar een oplossing op korte termijn. Laten we positief blijven en ervan uitgaan dat er een mooi gebouw komt.”
MEEST RECENT