Stichting EURO 2000: 734 miljoen frank winst

Print
WERNHOUT - 18,2 miljoen euro (734 miljoen frank) houdt de stichting EURO 2000 over aan haar organisatie van het Europees voetbalkampioenschap in Belgie en Nederland afgelopen zomer.
De Belgische en Nederlandse voebalbond krijgen elk de helft van dat bedrag (367 miljoen frank), waarvan ze beloven het integraal aan de jeugdwerking in hun land te schenken. Deze en andere cijfers werden dinsdag op de finale persconferentie van de stichting bekendgemaakt in het Nederlandse grensdorpje Wernhout.

Een tevreden Michel D'Hooghe, als voorzitter van de KBVB ook voorzitter van de stichting, verklaarde dat het uitvoerend comité van de voetbalbond besliste dat, mocht er een overschot zijn, elke frank naar de jeugd zou gaan. Concreet noemde hij de oprichting van een nationaal jeugdcentrum 'Centrum Euro 2000', voor de organisatie van stages en voorbereidingen, in Tubeke. Daar wordt momenteel de aankoop van een terrein van 12 hectare onderzocht.

Ook zal er de komende maanden een nieuw jeugdopleidingsplan uitgewerkt worden onder leiding van Michel Sablon, hoofd van het sporttechnisch departement. D'Hooghe ziet het als een "een geschenk voor de volgende generatie".

De Nederlandse bondsvoorzitter Jeu Sprengers viel zijn Belgische collega bij en wil het ook de Nederlandse som integraal besteden aan een masterplan voor de jeugd. Dat plan moet eind 2001 operationeel zijn.

Het batig saldo is een unicum in de geschiedenis van het EK Voetbal, wist toernooidirectur Alain Courtois te vertellen. Het is de verdiende beloning voor een "organisatie die zowel sportief, financieel als promotioneel een succes was". Een organisatie die hij niet evident noemde: "Twee bonden, twee landen, geen voortoernooi, een andere wetgeving, maar België en Nederland hebben bewezen dat twee kleine landen, ondanks alles scepsis en kritiek vooraf, perfect een dergelijk evenement kunnen organiseen. Met daarbovenop een positief financieel saldo, zowel voor de bonden als macro-economisch."
Nu in het nieuws