Profliga bereikt akkoord over verdeling tv-gelden

De Profliga heeft vrijdagavond een akkoord bereikt over de verdeling van de tv-gelden tussen de 18 voetbalclubs uit eerste klasse voor de periode van het volgende tv-contract (2005-2008).

Belga

Twee scenario's liggen op tafel. Indien het op te strijken bedrag evenveel of minder bedraagt dan het bedrag uit het contract dat in juni van dit jaar afloopt (15 miljoen euro per seizoen), verandert de verdeelsleutel niet. Een gelijk bedrag (vandaag 513.433) wordt dan aan elk van de 18 clubs uitgekeerd.

De rest hangt af van drie factoren: het aantal wedstrijden dat een ploeg op betaaltv te zien is, het gemiddelde van de klassementen uit de laatste vijf seizoenen en de rangschikking op het einde van het huidige seizoen. De twee voorbije voetbaljaargangen (2002-2003 en 20032004) streek Anderlecht zo het meeste op (iets meer dan één miljoen euro).

Indien het bedrag meer dan 15 miljoen euro bedraagt, wordt het surplus verdeelt op basis van twee factoren: van drievierde van het surplus gaat 51 procent naar de vijf best rangschikte ploegen gezien over de voorbije vijf seizoenen (49 procent gaat naar de andere 13 clubs), het laatste kwart wordt ook volgens de verhouding 51-49 verdeeld, met dit verschil dat alleen het klassement van het huidige seizoen in rekening komt.

Tot slot beslisten de clubs van de Profliga om een kampioenschap met 18 in eerste afdeling te behouden, zonder een eindronde.

Nu in het nieuws