Ruim 1,7 miljoen Europese doden door kanker in 2004

Print
Het voorbije jaar stierven in Europa ruim 1,7 miljoen mensen aan kanker. Longkanker blijft de meest dodelijke variant, gevolgd door darm- en borstkanker, zo blijkt uit het rapport Annals of Oncology dat donderdag werd gepubliceerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC).
Jaarlijks wordt bij haast 3 miljoen Europeanen voor het eerst een kankerdiagnose gesteld, schat het rapport. In het merendeel van de gevallen (13,2 pct) wordt longkanker vastgesteld, op de voet gevolgd door darmkanker (13 pct). Longkanker is ook de meest dodelijke kankervariant (20 pct) en geldt bij de mannelijke bevolking als de meest voorkomende vorm van kanker. In vele gevallen is de ziekte te wijten aan het rookgedrag van de patiënten.
Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende (27,4 pct) en meest dodelijke (17,4 pct) variant. Eén op acht kankerpatiënten lijdt aan borstkanker.

Toch brengt het rapport ook goed nieuws. Zo zou het aantal gevallen van maagkanker in alle Europese landen dalen. Niettemin is de ziekte nog verantwoordelijk voor 8,1 pct van alle europese kankerdoden.
"Ondanks een daling van het aantal gevallen van maagkanker en de vooruitgang op het vlak van screening en behandeling, blijft kanker een enorm gezondheidsprobleem in Europa", stelt professor Peter Boyle van het IARC in het rapport. "Als we snel vooruitgang willen boeken, moeten we de dodelijkste vormen gericht aanpakken", concludeert het rapport. De meest effectieve manier om dat te doen, is ervoor zorgen dat steeds minder mensen gaan roken. "Stoppen met roken komt de gezondheid ten goede, op elke leeftijd", aldus nog de onderzoekers.
MEEST RECENT