Dixie Dansercoer onderneemt expeditie door Beringstraat

Print
De Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer waagt zich binnenkort aan een nieuwe expeditie. Het doel van de expeditie "Bering Strait Odyssey" is om de Beringstraat over te steken en vervolgens terug te keren.
Begin maart starten Dixie en zijn Amerikaanse partner Troy Henkels hun poging om de Beringstraat, de 90 kilometer water en ijs die Alaska van Siberië scheidt, heen en weer over te steken. Dat gebeurt te voet, skiënd, zwemmend, peddelend en zeilend. Niemand heeft hen dat al voorgedaan. Wel vond in 1998 een eerste succesvolle overtocht, in één richting, plaats.
De bedoeling van Dixie en Troy is de Siberische kust te bereiken en terug te keren binnen een tijdspanne van twee maanden. De voorlopige vertrekdatum is vastgelegd op 15 maart.
De overtocht werd in de lente gepland omdat er dan voldoende daglichturen zijn. Dat impliceert wel dat de kwaliteit van het pakijs afneemt door de opwarming. De expeditieleden worden geconfronteerd met onstabiele ijsstromen en mogelijk ook open water. Een aangepaste uitrusting, bestaande uit onder meer drijfbare tenten en waterdichte pakken, werd speciaal voor de expeditie ontworpen en getest in Groenland bij -34° celsius.
De avonturiers worden vanuit het thuiskamp in Nome, Alaska, bijgestaan door Julie Brown, Dixie's echtgenote. Zij volgt de positie van de expeditie aan de hand van een GPS-systeem en ontvangt tijdens de overtocht regelmatig nieuws van de expeditieleden.
MEEST RECENT