Golf - Britse Open binnenkort ook voor vrouwen

Print
De Britse Open golf, tot nu toe uitsluitend toegankelijk voor mannen, opent binnenkort de deuren voor vrouwen. Dat maakte Peter Dawson, de algemeen directeur van de Royal and Ancient Club (R&A) en organisator van dit Grand Slam-toernooi woensdag bekend.
"De R&A heeft nooit bewust vrouwen willen weghouden van de Open. Het woord (man) werd opgeschreven in een tijd waarin niemand dacht dat vrouwen ooit zouden willen deelnemen. Indien deze term iemand kwetst, zullen we hem weglaten", bevestigde Dawson aan de Engelse krant The Guardian.

Maar de Zweedse Annika Sorenstam en de jonge Amerikaanse belofte Michelle Wie, de twee bekendste vertegenwoordigsters in het vrouwencircuit, moeten nog tot 2006 wachten. De inschrijvingsformulieren voor de editie van 2005 waren immers al gedrukt.

Deze hervorming laat aan het oudste toernooi ter wereld toe om de Amerikaanse Golffederatie te vervoegen, de organisator van twee Grand Slam-toernooien (US Open en het USPGA-kampioenschap). Ook de organisatoren van de Masters, een van de 4 grote toernooien, hebben hun wil om vrouwen toe laten al uitgesproken.

In 2003 werd Sorenstam, het nummer één ter wereld, de eerste vrouw sinds 1945 die aan een Amerikaans mannentoernooi kon deelnemen (uitgeschakeld bij de "cut"). Vorig jaar deed de toen 14-jarige Michelle Wie nog beter door op de Open van Hawaï (m) de "cut" op één slag te missen.
MEEST RECENT