Verkiezingen 2006: naar paritaire lijsten in Wallonië

Print
De lijsten voor de volgende gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen in Wallonië moeten evenveel mannen als vrouwen tellen. Dat stelt althans Waals minister Philippe Courard voor Binnenlandse Aangelegenheden voor. De PS-minister wil ook dat de eerste twee plaatsen op de lijsten worden ingenomen door personen van een verschillend geslacht.
De gewesten organiseren volgend jaar voor het eerst de lokale verkiezingen. Vorige week raakte bekend dat in Vlaanderen evenveel vrouwen als mannen op de kieslijsten zullen staan.
Daarnaast mogen de eerste drie kandidaten bovenaan de lijst nooit van hetzelfde geslacht zijn. De bepalingen komen in het nieuwe gemeentedecreet.
Ook de Waalse minister wil de pariteit op de lijsten bevorderen en zodoende voor een grotere aanwezigheid van vrouwen in de politiek zorgen. Momenteel telt Wallonië 23 vrouwelijke burgemeesters op 262 gemeenten. Op 1.134 schepenen zijn er 220 vrouwen. In 86 gemeenten maakt er geen enkele vrouw deel uit van het college van burgemeester en schepenen. Uitzonderingen op de regel zijn bijvoorbeeld de gemeenten Soumagne, Ottignies en Fauviller, waar een meerderheid in het college van het vrouwelijk geslacht is.
MEEST RECENT