Liga hekelt 'zwarte lijst' gevaarlijke patiënten

Print
Volgens de Liga voor Mensenrechten is het opstellen van een 'zwarte lijst' van gevaarlijke patiënten voor huisartsen een hedendaagse versie van de schandpaal.
"Mensen worden verdacht gemaakt, het recht wordt in eigen handen genomen en daar hou ik niet van", reageert ligavoorzitter Jos Vander Velpen.
Vander Velpen meent ook dat een dergelijke lijst de privacy op de helling zet. De advocaat verwijst naar het negatief advies van de privacycommissie op de zwarte lijst die het eigenaarssyndicaat eerder wilde opstellen voor slecht betalende huurders.
"Er bestaan wellicht meerdere zwarte lijsten zoals bijvoorbeeld voor wanbetalers. Juridisch wordt een onderscheid gemaakt tussen ware databanken of eenvoudige lijsten. Wellicht wordt ook deze lijst voer voor de privacycomissie", aldus Vander Velpen.

De Nationale Raad van de Orde der Geneesheren zegt in een advies geen bezwaar te hebben tegen een 'zwarte lijst' van gevaarlijke patiënten. Zodoende mogen huisartsen zich informeren over de gevaren in de wijk en ook een lijst van patiënten met gewelddadig gedrag opstellen. Wanneer zo'n patiënt een oproep doet, kan een arts eventueel de politie vragen hem te vergezellen.
MEEST RECENT