Graafwerken leggen Borgerhouts verleden bloot

Print
Karl Vanbosch (61), bewoner van Hof ter Lo in Borgerhout, ontdekte afgelopen weekend toevallig naast de Ring een negentiende-eeuws brokstuk. ”Ik zou een deel ervan willen gebruiken om een gedenkplaat op te richten die herinnert aan vroeger”, zegt hij.
Karl Vanbosch is bijzonder gepassionneerd door de geschiedenis van zijn buurt Hof ter Lo. Op enkele maanden tijd verzamelde hij een schat aan informatie, die hij verwerkte tot een tentoonstelling. Groot was zijn verbazing toen hij afgelopen weekend naast de Ring een enorm stuk steen zag liggen. ”Ik zag de steen, die twee meter hoog en drie meter breed is, liggen op de plek waar ze momenteel graafwerken uitvoeren voor de aanleg van een werfzone”, vertelt Karl Vanbosch.
”De steen, waarin je nog mooi het metselwerk ziet, is duidelijk een restant van de Brialmontomwalling, die in 1860 rond Antwerpen werd opgetrokken. Ter hoogte van de vroegere Turnhoutsepoort had je destijds Fort 5, ter hoogte van de Herentalsepoort Fort 6. De steen, die is opgegraven, maakt deel uit van de ondergrondse catacomben, de kazematten, van die forten.” Karl droomt er al langer van om in Borgerhout enkele gedenkstenen op te richten die herinneren aan de vroegere volkswijk die Hof ter Lo was. ”Het zou fantastisch zijn dat ik een deel van dit brokstuk kan recuperen om een kunstenaar zo’n gedenksteen uit te laten houwen.”
Bas Bogaerts, van de archeologische dienst van de stad, bevestigt dat het brokstuk een deel is van een muur van de capponière, een klein fortje in de Brialmontomwalling. ”De aannemer heeft ons te laat verwittigd, de muur was al doorbroken”, zegt hij. ”Gisteren is ook nog een achttiende-eeuwse waterput opgegraven.” De archeologische dienst heeft Karl Vanbosch verder beloofd ”zoveel mogelijk invloed uit te oefenen om de afvoer van het brokstuk in zijn voordeel te laten gebeuren.”
MEEST RECENT