Schandaalscheidsrechter Hoyzer opgepakt

Scheidsrechter Robert Hoyzer, een van de spilfiguren in de omkoopaffaire in het Duitse voetbal, is zaterdag opgepakt. Een andere scheidsrechter is ontslagen omdat hij een poging tot omkoping niet meldde.

Belga

De 25-jarige Hoyzer werd aangehouden omdat "gevreesd wordt dat hij zou vluchten", verduidelijkte een woordvoerder van het parket. Hoyzer, die toegaf dat hij ten minste 4 wedstrijden gemanipuleerd heeft (1 in de Duitse beker, 1 in tweede en 2 in derde klasse), wordt volgens het aanhoudingsmandaat verdacht van "medeplichtigheid van oplichting" in acht zaken.

De Duitse scheidsrechterscommissie besliste ook om "de naam van 39-jarige scheidsrechter Torsten Koop niet meer op de lijst van scheidsrechters te zetten". Dat verklaarde Manfred Amerell, de verantwoordelijke van de scheidsrechterscommissie aan de Duitse Voetbalbond. Koop floot sinds 1996 in eerste afdeling in totaal 83 wedstrijden.

Het officieel ontslag moet volgende week door de commissie uitgesproken worden, verduidelijkte Amerell. Er wordt Torsten Koop verweten dat hij een omkooppoging van Robert Hoyzer niet meldde. Toen hij door de DFB donderdag ondervraagd werd, gaf hij toe dat Robert Hoyzer voor hem verzweeg dat hij wedstrijden manipuleerde. Daarnaast verduidelijkte Koop dat hij het niet noodzakelijk achtte om dat te melden omdat hij de zaak niet ernstig nam, verklaarde de krant Süddeutsche Zeitung zaterdag.

"Wanneer men zulke zaken niet ernstig neemt, kan men zelf nooit ernstig genomen worden. We kunnen geen vertrouwen meer hebben in hem", verduidelijke Amerell.

Volgens hem had Koop drie keer de mogelijkheid gehad om de omkooppogingen te melden aan de Duitse bond. De laatste keer, op 27 januari, was toen alle scheidsrechters bijeengeroepen waren om alle informatie die ze over Robert Hoyzer hadden, mee te delen.

Nu in het nieuws