De Hoop Scheffer ziet rol voor NAVO in Midden-Oosten

De NAVO kan een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zaterdag gezegd op de internationale veiligheidsconferentie die zaterdag in München is geopend.

AP Ned

Wel is daarvoor een internationaal mandaat nodig, liefst van de Verenigde Naties, en toestemming en medewerking van Israël en de Palestijnen, aldus De Hoop Scheffer. De voormalige Nederlandse minister van buitenlandse zaken brengt volgende week een bezoek aan Israël en zal daarbij de mogelijkheid van een NAVO-troepenmacht voorleggen aan de Israëliërs en de Palestijnen. Het is echter twijfelachtig of het ooit zover komt. Israël altijd heeft aangegeven dat het geen buitenlandse troepen op zijn grondgebied toe zal laten voor de handhaving van een eventueel vredesakkoord.

Vorige week zei NAVO-opperbevelhebber Harald Kujat dat de NAVO de enige militaire organisatie die toegerust is voor de zware taak om toezicht te houden op de naleving van een vredesakkoord in het Midden-Oosten. Eind vorig jaar heeft de NAVO gesprekken gevoerd met Israël en zes Arabische landen in de regio over het verhogen van de veiligheid in het Midden-Oosten en het de-escaleren van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Tot concrete resultaten hebben die gesprekken niet geleid.