'In Oranje' wint Prijs voor Verdraagzaamheid op Jeugdfilmfestival

De Nederlandse film 'In Oranje' van Joram Lürsen uit 2004 heeft zondag in Antwerpen van de Ketnet-jury, samengesteld uit negen Ketnet-kijkertjes tussen 8 en 12 jaar oud, de Prijs voor Verdraagzaamheid van de Vlaamse Gemeenschap gekregen.

Belga

De laureaten van de 17de editie van het Europees Jeugdfilmfestival, dat van 6 tot 13 februari in de Scheldestad en in Brugge liep, zijn zondagmiddag in de UGC-bioscoop in Antwerpen bekendgemaakt.

De makers van 'In Oranje' sleepten een geldprijs van 2.000 euro in de wacht en hun film wordt binnenkort op de VRT-jongerenzender Ketnet vertoond. Ook bij de kinderjury in Brugge kwam de Nederlandse film als winnaar uit de bus.

De internationale jury van deskundigen koos 'Ikke Naken' of 'De Kleur van Melk' van de Noor Torun Lian als beste langspeelfilm van het festival. 'Les Fables en Délire' van Fabrice Luang Vija kaapte de prijs weg voor de beste kortfilm. De publieksprijs ging dit jaar naar de Duitse film 'Sergeant Pepper' van Sandra Nettelbeck.

In zijn slottoespraak zei Antwerps schepen voor cultuur Philip Heylen (CD&V) dat hij het Jeugdfilmfestival een warm hart toedraagt. "In een tijd waarin kinderen en jongeren meer tijd spenderen aan hun computer en liever kijken naar gewelddadige tekenfilms, is er een grote behoefte aan goede jeugd- en kinderfilms. Het Jeugdfilmfestival speelt daarin een belangrijke rol en draagt meteen ook bij tot het imago van Antwerpen als filmstad", aldus Heylen.

De tien nieuwe nationale en internationale jeugdfilms die op het festival vertoond werden, lokten tussen de 4.000 en 5.000 kijklustigen naar de filmzalen. De organisatoren spreken dan ook van een succes. De Duitse film 'Blindgangers' van regisseur Bernd Sahling mocht het festival afsluiten.