Kunstenaar Christo pakt Central Park in New York in

De kunstenaars Christo en Jeanne-Claude zijn vanaf zaterdagmiddag (Belgische tijd) begonnen aan het "inpakken" van het Central Park in New York.

Belga

Langs de 36 kilometer aan lanen in het wereldbekende park in New York worden gedurende twee weken aan zowat 7.500 stalen "poorten" safraangele doeken gehangen. Christo, die eerder gebouwen als de Duitse Reichstag inpakte, noemt zijn kunstwerk "The Gates, Central Park, New York City, 1979-2005". Voor hem is het een eindpunt van 25 jaar kunstenaarschap.

De eerste plannen om Central Park in te pakken dateren van 1979. "Het is een kunstwerk. We willen geen boodschap of symbool overbrengen", aldus Christo's partner en medewerkster Jeanne-Claude. Het paar zal zelf het kunstwerk bekostigen, zowat 20 à 21,5 miljoen euro. Tegen het kunstwerk was aanvankelijk protest gerezen omdat het bioritme van vogels en andere dieren door de gele doeken in het gedrang zou kunnen komen.

Verwacht wordt dat bezoekers van over de hele wereld zullen toestromen om het meest monumentale kunstwerk van de metropool te bewonderen. De stad hoopt aldus 80 miljoen dollar aan toeristische inkomsten meer te krijgen.

Christo werd in Bulgarije geboren. In de jaren '50 leerde hij zijn huidige levenspartner Jeanne-Claude kennen in Parijs. Sedert 1964 woont het paar - beiden zijn 69 jaar - in New York.

Nu in het nieuws