Chef nieuws CNN neemt ontslag na controverse gedode journalisten Irak

De directeur informatie van de Amerikaanse nieuwszender CNN Eason Jordan heeft vrijdag ontslag genomen. Hij wil daarmee CNN uit de wind zetten nadat er een controverse was ontstaan omdat hij Amerikaanse soldaten verantwoordelijk zou gehouden hebben voor de dood van journalisten in Irak.

Belga

Volgens enkele deelnemers aan het Wereld-Economisch Forum in het Zwitserse Davos zou Jordan op 27 januari verklaard hebben dat Amerikaanse troepen in Irak bewust op journalisten hebben geschoten. Jordan ontkende die uitlatingen. In een brief aan de redactie van CNN, die vrijdag op de website van CNN gepubliceerd werd, geeft hij wel toe dat zijn "verklaringen niet zo duidelijk waren, als ze hadden moeten zijn".

"Na 23 jaar op CNN heb ik beslist ontslag te nemen om te verhinderen dat CNN onterecht in een controverse wordt meegesleurd rond tegengestelde berichten van mijn recente opmerkingen over het alarmerend aantal journalisten die gedood worden in Irak", stelt Jordan in de brief.

Hij wil voorkomen dat de geloofwaardigheid van CNN ondergraven wordt. "Ofschoon mijn confraters bij CNN en mijn vrienden in het leger me goed genoeg kennen om te weten dat ik nooit zou zeggen dat Amerikaanse soldaten personen neerschoten wetende dat het journalisten zijn, waren mijn verklaringen op het Wereld Economisch Forum niet zo duidelijk als ze hadden moeten zijn."

De organisatoren van het Forum in Davos weigeren de transcriptie van de verklaringen tijdens het seminarie openbaar te maken omdat het de afspraak is dat verklaringen off the record worden gedaan, aldus CNN.

"Ik heb nooit willen zeggen dat Amerikaanse troepen bewust handelden als ze per ongeluk journalisten doodden en ik bied mijn excuses aan al wie gelooft dat ik dat gezegd of gedacht heb", schrijft Jordan nog, die eraan toevoegt dat hij op verschillende keren tijdens zijn carrière Amerikaanse troepen heeft vergezeld onder ander ook in Irak, in Bagdad, Tikrit en Mossoel.

Nu in het nieuws