Beleggingsfraude via internet wordt plaag

"In de strijd tegen internationale beleggingsfraudeurs lopen we telkens achter de feiten aan. De opmars van het internet is daar mee de oorzaak van. Daardoor kunnen de fraudeurs vanuit eender welk land anoniem opereren en is het nagenoeg onmogelijk ze te lokaliseren. Preventie is de enige remedie om beleggers te beschermen". Dat zegt Philippe Loison van de financiële toezichthouder CBFA zaterdag in De Tijd.

Belga

"Als drie à vier personen contact met ons opnemen omdat ze het slachtoffer werden van tussenpersonen die in België illegaal opereren, kan men ervan uitgaan dat er in de praktijk tot 1.000 slachtoffers zijn, mogelijk zelfs meer", stelt Loison. "Vaak zijn mensen beschaamd dat ze zich hebben laten bedotten en houden ze die slechte ervaring liever voor zich."

Loison, bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) werkzaam in het departement Consumentenbescherming, staat versteld van de naïviteit van sommige beleggers. Volgens het CBFA is de enige manier om beleggers te beschermen preventie.

Beleggers moeten worden geïnformeerd over de mechanismen en hoe ze moeten reageren op fraudeurs. Dat doet de toezichthouder via de website (

) en door te spreken met beleggingsbedrijven.