Hamas en islamitische Jihad achter bestand met Israël

De Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Islamitische Jihad scharen zich voorlopig achter het staakt-het-vuren met Israël. Dat hebben leiders van de twee organisaties zaterdag bekendgemaakt.

AP Ned

Volgens Hamas-leider Mahmoud Zahar (foto) gaat het om een "informeel bestand", dat afhankelijk van het optreden van het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden, het stoppen van de liquidaties van leiders van militante bewegingen en de vrijlating van gevangenen zal worden omgezet in een officieel staakt-het-vuren.

Zahar zegt dat de Hamas achter het bestandsakkoord staat dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft gesloten met Israël en dat de beweging wil bijdragen aan "het terugkeren van de rust en vrede" in de Palestijnse gebieden.

Abbas heeft de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de leiding van de Hamas en Islamitische Jihad om de beschietingen van Israëlische dorpen en nederzettingen te staken. Het beëindigen van het geweld door de Palestijnse verzetsbewegingen wordt door analisten beschouwd als een belangrijke stap richting de hervatting van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen. Als Abbas niet aantoont ook gezag te hebben over de extremistische Palestijnse bewegingen, zal hij als gesprekspartner voor Israël afdoen.

Nu in het nieuws