Vijfde stroompanne op rij in regio Gent

De Gentse regio is vrijdagavond opnieuw getroffen door een stroompanne. In de naburige gemeente Sint-Martens-Latem zaten 1.400 à 1.500 huizen tussen 19.45 uur en 21.00 uur zonder stroom.

Belga

De laatste gezinnen hadden zelfs pas stroom om 23.50 uur. Het is de vijfde stroompanne in de Gentse regio op een paar weken tijd en toch heeft de ene niets te maken met de andere, verzekert distributienetbeheerder Imewo.

"Het is niet zo dat er een kettingreactie optreedt", zegt Marc Poissonnier van Imewo. Viermaal deed er zich afgelopen weken een stroomonderbreking voor op het net van Imewo, éénmaal -donderdagavond- op het net van Elia. Toen zat een groot gedeelte van Gent anderhalf uur zonder stroom. Ook de straatverlichting en de verkeerssignalisatie liet het afweten. Winkels ondervonden hinder of moesten vroegtijdig hun deuren sluiten.

De zelfstandigenorganisatie Unizo eist nu compensaties voor de handelaars die hierdoor financiële schade leden. "Als mensen denken dat ze recht hebben op schadevergoedingen, kunnen ze die altijd vragen. Onafhankelijke experts zullen dat uitmaken", aldus Poissonnier. De stroompanne vrijdag had te maken met een kabeldefect. De precieze oorzaak daarvan is nog niet achterhaald.

Nu in het nieuws