B-H-V: De Gucht wantrouwig over doorbraak wegens verhoudingen PS-MR

Minister van Buitenlandse Zaken en voormalig VLD-voorzitter Karel De Gucht wil dat het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde wordt gesplitst, maar wil niemand de garantie geven dat de kwestie nu wordt opgelost.

Belga

"De verhoudingen tussen de PS en de MR maken mij wantrouwig over de kansen op een doorbraak. Bovendien ben ik als Vlaming niet bereid een idioot hoge prijs voor de splitsing aan de Walen te betalen", aldus De Gucht in Dag Allemaal. Dat PS-voorzitter Elio Di Rupo bij verkiezingen kandidaat kan zijn in Opwijk kan niet en is een anachronisme. De Walen moeten dat nu eens eindelijk begrijpen en aanvaarden, aldus De Gucht in een interview dat dinsdag verschijnt. Dat een oplossing in het dossier B-H-V uitblijft wijt het VLD-kopstuk aan de verhouding tussen de PS van Elio Di Rupo en de MR van Didier Reynders. "Die zal maar bewegen als hij de zekerheid heeft dat Di Rupo hem kort daarna niet uit de federale regering zet. Reynders vreest ook dat de PS probeert het FDF in te lijven", aldus De Gucht.

"Niemand kan de garantie geven dat de kwestie B-H-V nu wordt opgelost. Ik wil niemand die illusie geven. Het kan zijn dat het niet wordt geregeld omdat de politieke voorwaarden om dat te doen er niet zijn. Hou daar rekening mee, want misschien moeten de Vlamingen zich op een dag bij die vaststelling neerleggen", aldus De Gucht. Hij is niet bereid een "idioot hoge prijs" aan de Walen te betalen voor de realisatie van de splitsing. "Vlaanderen moet ook eens heel duidelijk aan de Franstaligen zeggen: dat stuk hier is ons grondgebied en daar blijf je voor altijd af. Geen morzel grond krijg je nog", aldus De Gucht.

Hij wijst er ook op dat de VLD nooit tegen de federale regering zal stemmen omdat B-H-V niet is opgelost. "De VLD zal de federale regering Verhofstadt niet laten vallen omdat B-H-V niet is gesplitst", aldus De Gucht.

Vastgoed

Jobs in de regio