Film over Nederlandse "Al Capone" Andries Riphagen in de maak

De Nederlandse filmregisseur Pieter Kuijpers werkt aan een film over Andries Riphagen, de man die de Hollandse Al Capone wordt genoemd. Dat heeft Kuijpers maandag gemeld. Samen met scenarist Marcel Visbeen herschrijft hij het boek dat journalisten Bart Middelburg en René ter Steege over Riphagen schreven tot een script.

Belga

Andries Riphagen (1910-1973) maakte in de jaren dertig in Amsterdam naam als pooier en uitbater van gokhuizen. In de Tweede Wereldoorlog werd Riphagen de spil van alle onderwereldfiguren die met de Duitse bezetter samenwerkten en leverde hij in dienst van de Sicherheitsdienst honderden joden uit aan de nazi's.

Het vermogen dat hij hiermee verwierf, sluisde hij slim door naar het buitenland. Na de oorlog vluchtte hij naar Argentinië, waar hij bevriend raakte met Juan en Evita Peron./.SCS Regisseur Kuijpers zoekt al een tijdje naar producenten voor het omvangrijke project. "Het is geen sympathieke hoofdrolspeler: veel producenten zijn huiverig voor dit soort verhalen", stelt hij. "Maar misschien dat het succes van de film Der Untergang, over de laatste dagen van Hitler, het tij heeft gekeerd. Dit is het enige verhaal over de Tweede Wereldoorlog dat in Nederland nog nooit is verteld: zelfs in de boeken van Loe de Jong wordt met geen woord over Riphagen gerept." Het project kost naar schatting 5 tot 6 miljoen euro.

Nu in het nieuws