Washington ontwerpt nieuwe generatie kernkoppen

Amerikaanse wetenschappers zijn begonnen met het ontwerpen van een nieuwe generatie nucleaire wapens die doeltreffender en betrouwbaarder zouden zijn dan de huidige kernkoppen, zo schrijft de Amerikaanse krant New York Times maandag. Totnogtoe ging zo'n negen miljoen dollar naar het programma dat wordt uitgewerkt door drie Amerikaanse laboratoria voor nucleaire wapens. Binnen vijf tot tien jaar zou het wapenprogramma op punt moeten staan, aldus nog NYT, onder aanhaling van verantwoordelijken en experten.

Belga

Het Congres en een toekomstige regering zouden dan de ontwikkeling van prototypes voor nieuwe kernkoppen moeten goedkeuren. Momenteel heeft de VS zo'n 10.000 kernkoppen, maar die verouderen en Washington kan niet meer zeker zijn van hun volledige betrouwbaarheid omdat het internationaal werd verboden om nucleaire tests uit te voeren.

"Het doel is na te gaan of we eenvoudigere, goekopere en meer doeltreffende systemen kunnen ontwikkelen waarvan we zeker zijn dat ze betrouwbaar zijn voor een onbepaalde periode, zonder dat daarvoor nucleaire tests nodig zijn", aldus John Harvey, projectdirecteur bij de National Nuclear Security Administration. Daryl Kimball, directeur bij de Arms Controll Association, stelt echter in de krant dat de huidige voorraad nucleaire wapens voldoende betrouwbaar is. "De huidige stock is veilig en betrouwbaar op alle niveaus. Nieuwe kernkoppen op punt stellen is mogelijk een voorwendsel voor nieuwe militaire missies", aldus nog Kimball.