Zoon Eyadema geïnaugureerd als president Togo

Het constitutioneel hof van Togo heeft maandag de 39-jarige Faure Gnassingbe geïnaugureerd als de nieuwe president van het West-Afrikaanse land. Gnassingbe is de zoon van Gnassingbe Eyadema, de president die Togo van 1967 tot zijn dood afgelopen zaterdag regeerde.

AP Ned

Het zes leden tellende hof hield de inhuldigingsceremonie in het presidentieel paleis in de Togolese hoofdstad Lomé. Met zijn rechterhand geheven zwoer Gnassingbe de grondwet van Togo te respecteren en te beschermen. Honderden demonstrerende studenten die de ceremonie wilden verstoren, werden bij het paleis tegengehouden door de oproerpolitie.

Gnassingbe werd zaterdag, enkele uren na de dood van zijn vader, al door het opperbevel van het Togolese leger als diens opvolger aangewezen. De zet werd wereldwijd bekritiseerd omdat volgens de Togolese grondwet de voorzitter van het parlement het presidentschap op zich dient te nemen voor een periode van zestig dagen, waarna nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Om critici de mond te snoeren koos het parlement Gnassingbe zondag met ruime meerderheid tot voorzitter, waarna niets hem meer in de weg stond president te worden. Daarnaast wijzigde het parlement de grondwet om Gnassingbe de mogelijkheid te geven zijn vaders ambtstermijn, die nog loopt tot 2008, af te maken.

West-Europese diplomaten boycotten de inhuldigingsceremonie maandag. Wel waren er diplomaten uit Libië, Gabon, Egypte en Congo present. Het was onduidelijk of de Europese Unie bereid is Gnassingbe als nieuwe president van Togo te erkennen. Een woordvoerder zei dat de EU vooral wil dat de rust en stabiliteit in het land worden bewaard. De Afrikaanse Unie uitte afgelopen weekend al felle kritiek op de benoeming van Gnassingbe tot president.

Uitvoerend secretaris Mohamed Ibn Chambas van de Economische Gemeenschap voor West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) reageerde echter positief op de verkiezing tot voorzitter van Gnassingbe en de grondwetswijziging door het parlement. " Het is goed om te zien dat de Togolese autoriteiten zich hebben gerealiseerd dat ze de grondwet moeten respecteren en gebruik moeten maken van de bestaande constitutionele processen", zei Chambas. De staatshoofden van de ECOWAS-landen komen deze week nog bijeen om een standpunt te bepalen over de situatie in Togo, aldus hem.

Nu in het nieuws