Thaksin behaalt monsterzege bij verkiezingen Thailand

Premier Thaksin Shinawatra van Thailand heeft bij de verkiezingen van zondag een monsterzege behaald.

AP Ned

Op basis van 60 procent van de stemmen ging de kiescommissie er maandag vanuit dat Thaksins partij, Thai Rak Thai, 364 van de vijfhonderd parlementszetels zal behalen en de Democratische Partij, de belangrijkste oppositiepartij en de oudste partij van Thailand, slechts 92 zetels.

De Democratische partijleider, Banyat Bantadtan, heeft inmiddels zijn aftreden bekendgemaakt. Verwacht wordt zijn jongere, dynamische plaatsvervanger Abhisit Vejjajiva de leiding zal overnemen.

De 55-jarige Thaksin, die een fortuin heeft gemaakt in de telecomindustrie, richtte in 1998 de Thai Rak Thai (Thai houden van Thai) op. Zijn vermogen stelde hem in staat politieke steun te kopen van invloedrijke families op het platteland die traditioneel stemmen leveren aan hun bondgenoten in de regering. Vorig jaar kreeg Thaksin de nodige kritiek vanwege zijn vriendjespolitiek en zijn slechte aanpak van de vogelpestepidemie en de moslimopstand in het zuiden. Zijn krachtdadige optreden na de tsunami-ramp en een aantal populistische maatregelen hebben die echter doen verstommen.

Nu in het nieuws