Aantal piratenaanvallen in 2004 flink omlaag

Het aantal aanvallen van piraten was in 2004 het laagste in vijf jaar. Dat heeft het International Maritime Bureau (IMB) zondag bekendgemaakt.

AP Ned

Volgens de toezichthouder op de internationale scheepvaart werden er wereldwijd vorig jaar 325 schepen aangevallen door zeerovers, een daling van 25 procent ten opzichte van 2003, toen 445 schepen werden aangevallen.

Het aantal incidenten van piraterij was vorig jaar daarmee het laagste sinds 1999, toen 300 schepen het slachtoffer werden van zeerovers.

Net als in voorgaande jaren vonden de meeste incidenten plaats in Indonesische wateren, vooral in de beruchte Straat van Malakka, de waterweg tussen Sumatra en Maleisië, die een van de belangrijkste internationale scheepvaartroutes is. Ruim eenderde van alle gevallen van piraterij vond plaats voor de Indonesische kust.

Sinds de tsunami van 26 december is het volgens het IMB opvallend rustig, waarschijnlijk omdat veel piratenschepen averij op hebben gelopen of zijn vergaan.

Hoewel het aantal incidenten van zeeroverij daalde, steeg het aantal doden dat daar bij vielen. Bij aanvallen op vrachtschepen en olietankers kwamen vorig jaar dertig bemanningsleden om het leven, tegenover 23 in 2003.

Na Indonesië is Nigeria het land dat het meest met piraterij te maken heeft. Bangladesh, met zeventien aanvallen op schepen, India (vijftien) en Maleisië (negen) completeren de lijst van meest gevaarlijke scheepvaartgebieden.

Nu in het nieuws