Explosie in Angleur: 600 bewoners mogen terug naar woning

In Ougrée, in de regio Luik, werd zondagavond fase drie van het provinciale rampenplan afgekondigd.

Belga

Dat gebeurde na een explosie en een brand in het chemische bedrijf Chimac-Agriphar in de rue de Renory in de Luikse deelgemeente Angleur. Bij de explosie en de brand vielen geen slachtoffers. Wel werden meerdere brandweerkorpsen uit de regio Luik gemobiliseerd. Het was ook nodig om 600 bewoners van Ougrée te evacueren die binnen een perimeter van 500m rond het bedrijf wonen. Uiteindelijk vielen er geen slachtoffers bij het incident.

Volgens de eerste elementen van het onderzoek, zou de brand veroorzaakt zijn door een kortsluiting die plaatsvond in een vat dat een mengeling bevatte van organofosfaat pesticide. Om 20.45 werd de brand gemeld aan de hulpdiensten. Op de plaats waar de brand zich voordeed in het bedrijf was zo'n 250kg kilo van deze variëteit van pesticide, die geen gevaar vormt voor de gezondheid.

De bewoners werden bijeengebracht in de sportzaal van Ougrée. Ze werden er opgevangen door het Rode Kruis en de gemeentelijke autoriteiten van Seraing. Er werd gezorgd voor de nodige materialen om eventueel de nacht door te brengen in het sportcomplex. Een identiek scénario werd aan de Luikse kant op touw gezet voor de wijken Sclessin en Angleur. Rond middernacht kreeg de brandweer het vuur bij Chimac-Agriphar onder controle.

Nu in het nieuws