Dagen van Zeemanshuis zijn geteld

Het Internationaal Zeemanshuis aan de Falconrui in het Antwerpse Schipperskwartier wordt zo goed als zeker gesloopt. In de plaats komen kantoren, woningen, groene ruimtes én een maritiem hotel. Het Antwerps schepencollege keurde vrijdag een visie goed van het Rotterdams ontwerpbureau ‘Rapp+Rapp’. ”Het Rotterdams ontwerp is de basis voor de definitieve invulling van het gebied”, zegt burgemeester Patrick Janssens (sp.a)

jforier

Stadsbouwmeester bOb Van Reeth noemt de visie van Christian Rapp ”moedig”. ”Hij heeft het lef om in zijn ontwerp het Internationaal Zeemanshuis te slopen. Het gebouw past niet in die buurt en heeft geen enkele architecturale meerwaarde. Door het gebouw te slopen kan Rapp het gebied efficiënt invullen met respect voor de omgeving.” Op het gebied, dat tussen de Oude Leeuwenrui, het Falconplein, de Falconrui en de Generaal Belliardstraat ligt, komen onder meer de nieuwe kantoren van SD Worx.

”In de visie is ook veel ruimte voor koopwoningen. De woningen kunnen door andere projectontwikkelaars worden gebouwd. Zolang de geest van Rapp’s ontwerp maar wordt gerespecteerd”, zeg de schepen voor Ruimtelijke Ordening, Ludo Van Campenhout (VLD). Hoewel het Internationaal Zeemanshuis in de visie volledig wordt gesloopt blijven er toch kamers voor zeelieden op de site. ”Er komt een maritiem hotel met ongeveer vijftig kamers. Over het nut van een zeemanshuis is nooit discussie geweest. Alleen is het huidige gebouw een hindernis om het gebied te ontwikkelen”, zegt Patrick Janssens.

Voor de ontwikkeling van de site aan het Falconplein werd teruggegrepen naar een concept uit de Middeleeuwen. ”Het gebied is toegankelijk via de Falcon- en andere poorten. De bouwblokken worden verdeeld in een aantal hoven die dienst doen als openbare ruimte. Rond de ruimtes liggen de kantoren, het hotel en de woningen”, zegt ontwerper Christian Rapp. Op het gelijkvloers van de nieuwe bouwblokken wordt plaats gemaakt voor restaurants, galeries en een theaterzaal. Voor er een definitieve beslissing valt over de invulling van de site worden de buurtbewoners nog gehoord.

”Er kan nog afgeweken worden van de Rotterdamse visie, al valt of staat het project mer de sloop van het Internationaal Zeemanshuis”, zegt bOb Van Reeth. Het project Falconplein-Zeemanshuis is een publiek-private samenwerking tussen de stad en SD Worx, die elk 40 procent van de gronden bezitten. Als alles naar wens verloopt starten de werkzaamheden op de site eind 2006.

Nu in het nieuws