"Alcatel dreigt met vertrek uit Antwerpen"

De Franse telecomgroep Alcatel overweegt weg te trekken uit Antwerpen als zijn bouwproject aan het Kievitplein wordt geblokkeerd.

Belga

Uit vertrouwelijke briefwisseling blijkt dat het Parijse hoofdkwartier ongerust is over de juridische acties van de buurtcomités. De kans is reëel dat het bedrijf naar Frankrijk verhuist, waarbij in ons land 3.500 arbeidsplaatsen verloren zouden gaan, zo berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk zaterdag.

Alcatel Bell bouwt aan het Kievitplein, vlakbij het Centraal-Station, zijn Belgische hoofdzetel. Begin 2004 begon de bouwpromotor Robelco met de werken en inmiddels staan op de site vier ondergrondse en vijf bovengrondse verdiepingen in de stijgers. In het complex wil Alcatel alle werknemers uit de regio Antwerpen samenbrengen.

Buurtbewoners, verenigd in zeven buurtcomités, willen de werken laten stilleggen omdat die, volgens hen, niet conform de bouwvergunning zijn. Er loopt in deze zaak een kort geding van de bewoners tegen Robelco en de stad Antwerpen. Op 17 februari doet de rechter uitspraak.

In reactie op de berichtgeving, ontkent Alcatel dat er sprake is van een verhuis van activiteiten naar Frankrijk. Zo liet Kris Keymeulen, woordvoerder van Alcatel Bell, zaterdag weten.

Vanuit het hoofdkwartier in Parijs is er wel ongerustheid over de planning van de verhuiskalender, aldus Keymeulen.