Honderdduizenden Franse betogers voor behoud 35-urenweek

In Frankrijk zijn zaterdagnamiddag honderdduizenden mensen op straat gekomen tegen de door de regering geplande versoepeling van de wet op de 35-urenweek.

Belga

In Parijs hebben volgens de vakbonden bijna 100.000 mensen verzamelen geblazen. In andere grote steden, zoals Toulouse, Bordeaux, Lyon, Saint-Etienne, Metz en Rennes kwamen in totaal iets meer dan 200.000 mensen op straat.

De wet op de 35-urenweek werd in 1998 aangenomen door de socialistische regering van Lionel Jospin. In december kondigde de Franse premier Jean-Pierre Raffarin een versoepeling aan, die begin januari door president Jacques Chirac bevestigd werd. In de loop van februari zou over de versoepeling beslist worden.

Vier van de vijf Franse vakbonden (CGT, CFDT, FO en CFTC) hadden opgeroepen om zaterdag "een nationale actiedag" te houden tegen de versoepeling van de wet. Daarnaast willen ze ook van de gelegenheid gebruik maken om de druk te houden op het loonoverleg, te strijden voor jobcreatie en het recht op werk te verdedigen.

Nu in het nieuws