Nationaal Plan Voeding-Gezondheid: naar concrete maatregelen

Tien werkgroepen zijn maandag voor het eerst rond de tafel gaan zitten in het kader van de uitwerking van het Nationaal Plan Voeding-Gezondheid voor de periode 2005-2010.

Belga

Ze moeten concrete maatregelen uitwerken voor de omzetting van de doelstellingen die opgesomd staan in een basisdocument. Dat werd door experten opgesteld en goedgekeurd door Interministeriële conferentie gezondheid. Het doel van het Nationaal Plan is de "strijd, in nationale cohesie, tegen de fysiologische problemen die in verband staan met een onaangepaste voeding en een gebrek aan fysieke activiteit. Het gaat om obesitas, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes van type II en bepaalde soorten kanker", stellen de ministers van Volksgezondheid van de federale en gewest- en gemeenschapsregeringen maandag in een gezamenlijke mededeling.

Meer concreet gaat het er de experten onder meer om de fysieke activiteit te verhogen, de groenten- en fruitconsumptie te doen toenemen en het alcoholverbruik te verlagen. De werkgroepen moeten manieren zoeken om die doelstellingen naar de praktijk te vertalen. Die moeten daarna worden voorgelegd aan de betrokken ministers.

De werkgroepen bestaan uit experten, vertegenwoordigers van de voedingssector, verbruikers en vertegenwoordigers uit de horeca. Het rapport met concrete maatregelen moet aan de ministers voorgesteld worden in november. De inwerkingtreding van de maatregelen wordt halfweg 2006 verwacht.

Nu in het nieuws