WWF: ijsbeer dreigt binnen twintig jaar verdwenen te zijn

Binnen twintig jaar kunnen ijsberen en sommige robben van onze planeet verdwenen zijn omwille van de globale opwarming van de Aarde. Dit heeft de Britse kwaliteitskrant The Guardian maandag gemeld onder aanhaling van de milieugroepering WWF, volgend op een alarmerend rapport in het wetenschappelijke vakblad Nature.

Belga

Tegen 2026 zou het op Aarde al twee graden celsius warmer kunnen zijn dan in 1750, aldus door The Guardian gerapporteerd onderzoek. Nu reeds verdwijnt per decennium 9,2 procent van de totale oppervlakte zomerijs op de noordelijke pool. Tegen het eind van de eeuw zou het helemaal zijn verdwenen. Traditionele levensvormen op de Noordpool zouden aldus onhoudbaar worden, tenzij er drastische en onmiddellijke ingrepen komen om klimaatsverandering tegen te gaan. In Nature meldde een onderzoeksteam onder leiding van David Stainforth van de Universiteit van Oxford dat binnen enkele generaties de temperatuur in noordelijk Europa met twintig graden kan zijn opgelopen.

Resultaat: overstromingen, droogte, tekort aan water, ziektes en extreem weer op een schaal die nog nooit was meegemaakt. In dit scenario, waarbij de globale temperatuur met elf graden zou stijgen, zouden de poolkappen smelten.

Nu in het nieuws