Experts werken aan goedkope laptops voor arme landen

Nicholas Negroponte, hoofd van het Media Lab aan het MIT (Massachusetts Institute for Technology) wil samen met chipconcern AMD goedkope laptops produceren voor ontwikkelingslanden.

Belga

Hij beoogt een prijs van 100 dollar (77 euro) per stuk, vertelde Negroponte op het Wereld Economisch Forum in Davos aan de "Financial Times Deutschland". Op dit moment kosten de eenvoudigste draagbare computers nog minstens tien keer meer.

"Het model is ontwikkeld, nu moet ik de verschillende partners bij elkaar brengen. Ik reken erop het product binnen 12 tot 18 maanden op de markt te brengen", aldus Negroponte. Een woordvoerder van AMD bevestigde de samenwerking en noemde het plan "een uiterst interessant project". Het Amerikaanse bedrijf, dat al in het verleden met het idee van goedkope laptops heeft gespeeld, is de tweede grootste producent ter wereld van microprocessoren voor computers, na Intel.

Met zijn goedkope computers beoogt Negroponte een 'revolutie' in het onderwijs in de ontwikkelingslanden. In die landen zullen de goedkope computers door de ministeries van Onderwijs kunnen aangekocht worden om ze daarna te verdelen aan de scholen.

Negroponte zegt dat hij al contact heeft opgenomen met de Wereldbank om de regeringen te helpen bij de aankoop van de computers. "We zullen de toestellen niet op de vrije markt verkopen. Met onze doelgroep zal het potentieel op ongeveer 800 miljoen exemplaren liggen", aldus Negroponte. Met de Chinese minister van Onderwijs heeft hij in januari al gesproken. "Er is grote belangstelling", aldus Negroponte.

Nu in het nieuws