Proces Michael Jackson begonnen

Voor het Santa Barbara Superior Court in Californië is maandag het proces begonnen tegen de Amerikaanse popster Michael Jackson, zo heeft CNN bericht. Het "proces van de eeuw" kan maanden duren.

Belga

Wacko Jacko kwam omstreeks 17.50 uur Belgische tijd aan bij het gerechtsgebouw in Santa Maria. De doorgaans rustige plaats was belegerd door tientallen fans en meer dan duizend journalisten. De superster was geheel in het wit uitgedost, met een zonnebril op het gezicht en een parasol boven het hoofd gehouden. Hij maakte even het V-overwinningsteken en zwaaide ook even naar zijn fans vooraleer het gebouw binnen te gaan. Daar werd hij door zijn advocaten, onder wie Tom Mesereau (die eerder ook al bokser Mike Tyson verdedige), begroet. Zijn familie mocht niet binnen.

Michael Jackson (46) moet zich verantwoorden voor tien aanklachten die draaien rond seksueel misbruik van een toen dertienjarige jongen op zijn ranch Neverland in Californië twee jaar geleden. De zaak was aan het rollen gegaan na de uitzending van een tv-documentaire begin 2003 waarin de superster hand in hand te zien was met het vermeende slachtoffer en waarin hij had gezegd geen graten erin te zien zijn slaapkamer met kinderen delen. Na een huiszoeking en een arrestatiebevel midden november 2003 bood Wacko Jacko zichzelf bij aan bij de gerechtelijke autoriteiten. Hij kwam vrij mits een waarborg van drie miljoen dollar. De 46-jarige superster heeft altijd en heftig zijn onschuld volgehouden, ook nog in het weekeinde in een videoboodschap die door de naar discretie strevende rechter Rodney Melville was toegestaan.

Een "Grand Jury" besloot hem in april 2004 na hoorzittingen toch naar de rechtbank te sturen op basis van tien aanklachten. (Ook poging tot) Misbruik van een kind is het centrale thema. Maar er staan ook betichtingen in als poging tot ontvoering en afpersing, dronken voeren van het kind enzovoort. In de aanloop naar het proces leverden verdediging en openbaar ministerie een zware procedureslag. De verdediging zegt dat het slachtoffer en zijn familie liegen, en voert aan dat veel bewijsmateriaal illegaal verkregen is.

Indien schuldig bevonden, riskeert Michael Jackson tot 21 jaar cel, aldus de BBC. Het proces startte met de samenstelling van de jury. Voor de verdediging en het openbaar ministerie is dit een belangrijke aangelegenheid. Het kan tot vijf weken duren eer er twaalf gezworenen en acht "reserven" zijn. Er zijn geen tv-camera's in de rechtszaal toegelaten.

Nu in het nieuws