Verhuurvideo's maken alsmaar meer plaats voor dvd's

In de Vlaamse videotheken is de dvd steeds meer in opmars en lijkt de huurvideo stilaan te verdwijnen.

Belga

Er is nog wel een trouw publiek dat vasthoudt aan de video, maar binnen dit en pakweg drie jaar heeft de dvd het pleit wellicht definitief beslecht. Dat verneemt BELGA van Elite Videogroep, eigenaar van de keten Videoland, dat ongeveer 60 videotheken heeft in Vlaanderen. Op de releaselijst van maart van Videoland staan 67 films, waarvan er nog 7 op videoband te huur worden aangeboden. Van "Man on Fire", met Denzel Washington in de hoofdrol, heeft Elite Videogroep 1.800 exemplaren verkocht aan de 60 videotheken van Videoland en ongeveer 65 onafhankelijke videotheken. Van die 1.800 werden er 1.600 dvd's en 200 video's verkocht.

"De trend is de laatste jaren duidelijk: de dvd wint steeds meer terrein. Toch zijn er nog gebieden in Vlaanderen waar er veel vraag is naar vhs. Videotheken die al lang bestaan en een trouw publiek hebben, verhuren nog veel video's. Vooral oudere mensen vinden de video gebruiksvriendelijker. Maar als er dezer dagen ergens een nieuwe videotheek opent, zal die in de meeste gevallen alleen nog dvd's aanbieden", zegt Gino Van Hecke, marketing-manager bij Elite Videogroep.

Toch zijn de Vlaamse filmfans net iets afwachtender dan de Nederlandse. In Nederland verwacht Videoland nog dit jaar te stoppen met de levering van vhs-banden aan de verkooppunten. "Zo'n vaart loopt het in Vlaanderen niet. Wij laten onze verkooppunten zelf de keuze en gaan niet zelf beslissen om de verdeling van de video te stoppen", aldus Van Hecke.

Bij onze noorderburen verloopt de integratie van de dvd volgens Van Hecke sneller. "Nederlanders zijn altijd voorlopers geweest, ook bij de introductie van vhs. Vlamingen zijn afwachtend, Nederlanders hebben een meer gedurfde mentaliteit", denkt Van Hecke. Van Hecke geeft de videoband in Vlaanderen nog ongeveer drie jaar. "In 2005 zullen de distributeurs de productie van vhs verder afbouwen. En hoe meer de vraag naar video's afneemt, hoe minder die worden aangeboden. De grote films zullen nog een tijdje op vhs én dvd aangeboden worden, maar de kleine films niet meer, temeer omdat de productie van video's veel duurder is dan dvd's", besluit Van Hecke.

Nu in het nieuws