Ethiopië brengt hulde aan Bob Marley

Deze week wordt in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, hulde gebracht aan reggae-zanger Bob Marley.

Belga

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de geboorte van de zanger, die in 1981 op 36-jarige leeftijd aan een hersentumor overleed, worden in de Ethiopische hoofdstad vanaf dinsdag verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden. Verwacht wordt dat er minstens 400.000 geïnteresseerden zullen opdagen voor de talrijke concerten en tentoonstellingen.

Het is de eerste keer dat een dergelijke herdenking voor de zanger niet plaatsheeft in Jamaïca. Marleys familie koos voor het eerst Ethiopië als locatie aangezien het de 'hoofdstad van Afrika' is met de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie (AU). Bovendien doet Ethiopië ook dienst als bakermat van de religieuze Rastafarigemeenschap.

"Het was steeds de wens van Bob Marley om terug te keren naar Ethiopië en een Rastafari te zijn. Addis Abeba is, met de aanwezigheid van de AU, de hoofdstad van Afrika en een sterke symbolische plaats", aldus Rita Marley, de weduwe van de zanger.

Dinsdag zullen de festiviteiten officieel geopend worden met een jongerenoptocht voor vrede en een mini-concert van de 80-jarige Cendella Marley Booker, de moeder van de reggae-zanger.

Nu in het nieuws