Proces tegen Michael Jackson begint

Het met spanning verwachte proces tegen Michael Jackson gaat maandag van start.

AP Ned

De 46-jarige popzanger, die waarschijnlijk op de eerste zittingsdag zal verschijnen, heeft zondagmorgen in een boodschap gezegd erop te rekenen dat hij van blaam zal worden gezuiverd. Jackson noemde aanklachten tegen hem die onlangs zijn uitgelekt "walgelijk en onwaar" en vroeg het publiek hem onbevooroordeeld tegemoet te treden. "Ik verdien een eerlijk proces, net als elke andere Amerikaanse burger."

Jackson werd in november 2003 beschuldigd van ontucht met minderjarigen door een toen 13-jarige kankerpatiënt die had gelogeerd op zijn ranch Neverland. In het uitgelekte rapport van het openbaar ministerie van Santa Barbara in Californië zegt de nu 15-jarige jongen onder andere dat Jackson zijn ogen stijf dichthield toen hij op een bed ontucht met hem bedreef. Ook zegt hij dat Jackson hem alcohol heeft gegeven, hoewel hij had gewaarschuwd dat dat geen goed idee was met het oog op zijn toestand.

De strafzaak begint met de selectie van een jury. De ongehoorde publiciteit rond het proces tegen de King of Pop maakt het een onbegonnen zaak om kandidaten te vinden die geen weet hebben van de beschuldigingen tegen Jackson. De rechtbank zal daarom mensen zoeken die aannemelijk kunnen maken dat zij onbevooroordeeld kunnen kijken naar wat hun op het proces wordt voorgelegd.

De verwachte duur van het proces - een half jaar - maakt het extra moeilijk geschikte juryleden bijeen te brengen. De rechter heeft gezegd dat hij wil kunnen kiezen uit een groep van 750 potentiële juryleden. Om die bijeen te krijgen zal waarschijnlijk een maand nodig zijn.