Moedermelk beter in koelkast dan in diepvries

Bij de bewaring van moedermelk is de koelkast te verkiezen boven de diepvrieskast. De melk wordt best ook niet langer bewaard dan 48 uur.

Belga

Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in het vakblad Archives of Disease in Childhood en waarvan de resultaten samengevat werden in Test-Gezondheid.

De onderzoekers analyseerden hoe lang gekoelde of ingevroren moedermelk zijn antioxidatieve werking -tegen de zogenoemde 'vrije radicalen'- bewaart. De helft van de 16 onderzochte melkstalen werd in een koelkast (4°C) geplaatst, de andere helft in een diepvrieskast (-20°C). Ze werden eerst na 48 uur en dan na 7 dagen onderzocht.

De antioxidatieve werking blijkt in de twee gevallen geleidelijk af te nemen, maar in de diepvrieskast gaat dit een stuk sneller dan bij gekoelde melk. De studie leert voorts dat moedermelk een betere antioxidatieve werking heeft dan eersteleeftijdmelk uit de handel en dat deze zelfs na 7 dagen in diepvrieskast nog steeds beter blijft.

Nu in het nieuws